26.1.10

d) La gastronomia



La cuina amazigh és molt saborosa i molt especial, ja que consisteix el resultat de influències mediterrànies tant orientals com africanes.

Els plats és preparen amb matèries primeres de bona qualitat i algun d'ells són coneguts internacionalment, com és el cus-cus, que consisteix en un plat de carn amb diverses verdures que acompanya a una sèmola de blat de moro suau i deliciós. Se serveix en un plat per varies persones i es menja a l'estil tradicional és a dir amb les mans.

El cuscús és un altre plat molt típic en el territori berber, aquest plat per tradició s'elabora els divendres, després de la tornada de la mesquita. És com aquí, per exemple, preparar la paella els diumenges. Per elaborar aquest plat em de disposar de diversos ingredients (annexos).



A les illes Canàries, sobreviu un altre plat de origen amazigh: anomenat gofio, aquest plat tradicional en la dieta canària, reflexa una forma de preparar el gra típic de les cultures assentades en la sabana africana.

Què és el gofio ?

És un aliment integral molt ric en aliments nutritius naturals, elaborat a través de cereals torrats en molins de pedra. És un aliment bàsic dels Guanches, primitius de l'arxipèlag Canari, sense conservants ni colorants que aporta un elevat contingut vitamínic. Especialment ric en vitamines B1, B2, B3 i C, també en proteïnes i fibres alimentaries. Presenta a més una gran riquesa mineral, especialment de Ferro, Calci, Magnesi i Zinc. Excel·lent aliment per als nens lactants o en edat de creixement, joves i adults que necessiten una bona aportació energètica


Altres plats típics de la cuina amazigh:

  • El tajine

Consisteix en un estofat de carn elaborat a foc lent i en el seu propi plat (ha se ser de fang amb la cònica) acompanyat amb hortalisses, olives, ametlles o fruita. Les receptes més importants són les del tajine de pollastre amb llimones confitades i olives. El tajine de vedella amb prunes, passes i sèsam, i uns altres més populars són els de gust agredolç, amb ametlla, mel i canyella. També hi ha tajins de peix, elaborats generalment amb ceba, tomàquet, patata, pebrot, oli abundant i d'espècies picants.

  • La harira

És una sopa nutritiva, que es beu al mes del Ramadà i durant els mesos més freds. Aquest plat típic està constituït per cigrons, llenties, carn ( be o pollastre), ceba, tomàquet, pebre, canyella i farina. Es sol servir ben espessa i acompanyada de dàtils.


Quan arriba el mes del Ramadà, totes les famílies musulmanes com a tradició han de preparar aquest menjar típic abans de començar a menjar qualsevol altre plat. S'han de veure aquesta sopa juntament amb els dàtils, i abans de fer el primer glop hem de dir Bismilah (salut). En el cas de la meva família la Harrira la preparen tant al mes del Ramadà com en els dies freds i l'elaboren amb ingredients molt tradicionals del nostre país com ara (les llenties, farina, blat, cigrons, cebes... ). Al servir-la s'acostuma a utilitzar una mena de cassola decorada amb formes geomètriques, la que veiem a la imatge. Al deixar aquest recipient sobre la taula, per extreure la Harrira s'utilitza una cullera amb una boca bastant gran per extreure molta quantitat (annexos)"







  • Les amanides

També són plats elaborades pels berbers, són molt variades, que es serveixen en petits plats i es componen d'hortalisses fresques, rostides o guisades, o de fruita.






En aquesta imatge com podeu veure us mostren els plats més populars de la cuina berber, diversos menjars elaborats a partir de matèries primeres. Hi ha plats que s'ha de menjar amb la cullera, però hi ha plats que per motius tradicionals s'han de menjar amb la mà, com en el cas del cus-cus.



































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada