26.1.10

7.5 El calendari berber


Es un calendari solar, una diferencia del Lunar utilitzat pels Àrabs i que com succeix en altres civilitzacions es troba organitzat al voltant de la vida agrària tradicional que es desenvolupa a les regions del Nord d'Àfrica. L'any 0 es pren com a referència és el 950 a.C, adoptat per l'Acadèmia Berber de París als anys 60 com a data aproximada en la que ascendeix al tron el antic Egipte, Sheshong I, d'origen amazigh, que governaria durant 21 anys, donant lloc a la fundació de la vint segona dinastia.


El “IXF Useggwas” (el primer dia de l'any) segueix entre els dies 12 i 14 de gener del calendari gregorià, doncs la diàspora amazigha va establir el dia 14 com a el primer dia de l'any, per contra, en algunes zones com ArgÈlia, se sol celebrar durant el dia 12. Actualment estem al any 2925 i pels països occidentals estan al 2010.

La celebració del “Yennayer” és una festa en la que els morts imimazighen tradicionalment renoven la aliança del món dels vius amb el món dels morts, en la que es comparteixen de forma comunitària el sopa, generalment, cus-cus de pollastre, productes vegetarians i fruits secs.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada