26.1.10

c) La festa del xai

És la festa que celebren els musulmans després d'acabar el ramadà, segons explica la tradició cada família ha de sacrificar un xai per commemorar el sacrifici d'Abraham. L'Antic Testament diu que Al·là li va proposar a Abraham que matés el seu fill per provar la seva lleialtat. Quan aquest es disposava a fer-ho Déu va intervenir i li va proposar que matés un xai en lloc de degollar el seu fill.


Quan se celebra la festa del xai ?

La Festa del xai, també coneguda com la Festa del Sacrifici o la Gran Festa, és una de les diades mes assenyalades dins del calendari musulmà. Se celebra el desè dia del dotzè mes lunar que regeix aquesta confessió i es fa coincidir amb el pelegrinatge que cada any fan milers de musulmans a la ciutat de La Meca.

Aquesta festa està vinculada al perdó i al record. És una data ideal per reconciliar-se amb l'enemic i per tenir un record pels difunts. Els musulmans es reuneixen per recordar el sacrifici d'Abraham amb familiars i amics.

Quan es realitza el sacrifici del xai ?

“El sacrifici no es realitza abans de les 9 hores, que és quan el Sol ja ha sortit i hom ha acabat de resar a les mesquites. El dia de la Festa del Xai si el musulmà està a la Meca després de les oracions de costum que practiquen els pelegrins sacrifiquen un xai o paga certa quantitat per a què un escorxador el realitzi en el seu nom. Al voltant de la Kaaba es troba un punt denominat: l'estació de Ibrahim, on es reuneixen musulmans ”

Pel que fa a la resta de musulmans repartits per al món, després d'acabar les oracions en les seves respectives mesquites, celebren la festa a casa amb els familiars. No oblidem que és un dia de festa major i per tant la roba ha d'anar en consonància. Després de l'ablució (gusl), el musulmà canta, l'imant recitarà 7 takbir, dues rakás i dirigirà unes paraules. Quan la reunió acaba els assistents es saluden i es besen.



“La festa del xai que avui dia es celebra no és pròpia dels berbers. En el cas de la meva família aquesta festa la celebrem aquí a Catalunya, però cada any és trist perquè deixem familiars enrere que ho celebren individualment al Marroc sense la nostra presencia. És per exemple el cas dels meus avis. Aquí a Catalunya i a tots els països europeus tenim el problema de la falta de lloc a l'hora de sacrificar el xai.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada