26.1.10

1. Breu història sobre els berbers

La població africana preneolítica (entre 7000-3000 a.C) ha sigut classificada en cinc grups ètnics. Els hamites (poble que parlava llengües hamites), en les costes mediterrànies i el mar Roig, eren un poble de pell blanca que posteriorment, segons alguns autors, es va subdividir en dos: els imazighen i els egipcis. Els imazighen eren una minoria, en general pastors i agricultors, situats al nord d'Àfrica a un nivell cultural paleolític. Mentre que, la resta dels altres pobles del mediterrani evolucionaven en cultures de bronze i de ferro.

Fa mil anys a. C els fenicis no van trobar una cultura neolítica típica de l'Edat de pedra al Magreb, sinó una sèrie d'organitzacions; els estats numídics que es van estendre des de Tunísia fins a les Illes Canàries. Els fenicis van fundar Cartago (Tunis), però foren envaïts pels romans l'any 164 a . C. Aquests van deixar, el rei Berber numídic Massinis a Tunis, a més de 2,5 milions de berbers a la resta del nord d'Àfrica.

L'any 111 a. C el rei berber Yugurta va provocar la guerra contra Roma i finalment va perdre el nord d'Àfrica i els romans van obtenir aquest a imperi.

Durant el segle setè d. C el poble musulmà va arribar des de la Península Aràbica, “el mig Orient” i va envair el nord d'Àfrica. En aquesta invasió van ser reclutats molts exèrcits berbers per després envair i establir-se a Espanya l'any 1492.

El nom "Berber" ve del nom amb què eren designats pels romans, bàrbars. La història del poble berber a l'Àfrica Nord és extensa i diversa. Els seus avantpassats més antics es van establir a l'est d'Egipte. Són molts els testimonis de textos grecs, romans i fenicis que fan esment d'aquest antic poble. En realitat, Berber és un nom genèric donat a nombrosos grups ètnics heterogenis que comparteixen pràctiques culturals, polítiques, i econòmiques similars. L'Arabització del poble berber va passar en tres fases. La primera fase era el contacte inicial amb els invasors àrabs, el setè segle. La segona fase va començar amb l'arribada dels Beduïns al segle onzè. La tercera fase d'Arabització, que va tenir lloc entre als segles quinzè i dissetè, va ser accelerada per l'arribada de refugiats d'Andalusia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada